Hooptour- een draagvlak creëren

Het belang van een draagvlak

In bepaalde kringen is het een modeverschijnsel geworden om te zeggen dat je moeilijke gevoelens moet accepteren.
Ik ben de laatste om de kracht van acceptatie te ontkennen. Er zit echter een hele grote dikke adder onder het perfect gemaaide acceptatiegras.

Er zit een soort westerse agressie achter die woorden, met als voedingsbodem onze neiging naar individualisme. Trek je plan maar. Ik kan of wil niet aanwezig zijn bij jouw probleem, dus ik zeg maar dat je het moet accepteren. Het verhindert echte verbinding met de ander, en dat laatste is net de belangrijkste factor om tot acceptatie te komen.

Wanneer ik me niet goed voel, wil ik geen preek over wat ik zou moeten doen of voelen.
Ik wil dat iemand mij vastpakt, bij me aanbelt met een stukje cake of verse maaltijd.
Ik wil gaan wandelen, zwijgend naast elkaar, voelend dat er iemand is.
Ik wil me m.a.w. gedragen voelen zodat ik zélf met die gevoelens aan de slag kan. Zou dat niet het doel kunnen zijn van een maatschappij? Het makkelijker maken voor elkaar, zodat het geheel ervoor zorgt dat élke mens het beste uit zichzelf kan halen en met eigen pijn aan de slag kan?

En dat is wat er in onze individualistische samenleving vaak ontbreekt: een gevoel van gedragenheid, geborgenheid, veiligheid.
Daarom ijver ik voor een draagvlak waar mensen tot acceptatie komen.
En dat lieve mensen, is is het doel van de hooptour van het verhalenbusje in 2022: een draagvlak creëren waar mensen elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten, waarbij ik verhalen vertel zonder moeilijke gevoelens uit de weg te gaan*. Nadien kan je tot rust komen met een kruidenthee of nagenieten aan de vuurkorf. Want in de ruimte waar niets moet, ontstaat verbinding.

*En neen, het zijn geen zwaarwichtige verhalen. Integendeel, de verhalen zijn doorspekt van luchtigheid, herkenbaarheid, humor en eenvoud en gaan recht naar je hart.

Tot dan!

https://www.troubadour21.be/hooptoer/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s