In Orval

Zoals je op de foto ziet, ben ik momenteel niet in Brugge. Ik ben in Orval. En het heeft gesneeuwd!

Ik overnacht in de abdij. Iedereen praat hier Frans, en dat is toch even aanpassen. Ik heb al jaren geen Frans meer gesproken. Maar wonder boven wonder: ik begrijp heel veel, alleen kan ik mezelf niet goed uitdrukken. Dat merk ik aan het antwoord van een monnik wanneer ik een vraag stel. Ik vraag: ‘weet de keuken dat ik geen melkproducten consumeer?’ En dan antwoordt de monnik: ‘Ja, je mag vroeger komen. Vijf minuten op voorhand mag je wachten in de eetzaal.’

Oeps. Maar ik begrijp dus quasi alles. Misschien betekent dit dat mits wat oefening, ik ook terug goed Frans kan beginnen praten? Want binnen drie maanden vertrek ik met het verhalenbusje naar Zuid-Frankrijk.

Op de kamer ligt een bijbel( ook in het Frans) Ik heb Genesis uitgelezen, en amai, af en toe moest ik toch een wenkbrauw of twee fronsen. Het zijn heel mooie verhalen, maar er komt ook nogal wat geweld aan te pas. En seks. En gulzigheid. En… Met andere woorden: heel menselijk….

Wat me het meest trof in Genesis, is dat God de boom van de kennis van goed en kwaad geschapen heeft. Hij verbiedt Adam en Eva om van de vruchten te eten. Maar ze doen het toch, verleid door de slang. En dan wordt hij kwaad en straft hij hen alledrie.

Dat begrijp ik niet zo goed: hij heeft zelf die boom geschapen, de mensen én de slang, dus heeft hij het niet zelf een beetje uitgelokt?

Ik heb een gesprek aangevraagd met een monnik om hierover te praten, over het goede en slechte in de mens. Ik vroeg aan het onthaal of het in het Nederlands kon. Of in het Engels. De vrouw keek me verbaasd aan. Maar ze ging het proberen. Ik zie wel !

Nu is het etenstijd.

dav

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s